Espanjassa on kuljetusalan työntekijät sekä kalastajat julistaneet lakon alkavaksi tästä aamusta lähtien. Vaikka kaikki rekkakuskit eivät haluaisi lakkoon, heidät pakotetaan, kun lakkovahdit pysäyttävät kaikki kaupalliset kuljetukset maanteillä. Aluksi espanjalaiset kuljettajat olivat Ranskan rajalla valvomassa, etteivät kaupalliset kuljetukset ylitä rajaa, mutta nyt ranskalaiset kuljettajat ovat ottaneet rajan vartioitavakseen. Lakot ovat vastalauseena polttoaineiden kallistumiselle ja he toivovat, erityisesti kalastajat, avustuksia hallitukselta, jotta kalastaminen kannattaisi. Lakkoilijat sanovat, ettei nykyhinnoilla heille jää juuri mitään käteen, kun polttoaineisiin katoaa yhä suurempi osa. Lakkoilijat arvioivat että kolmen päivän kuluttua lakkoilu alkaa näkyä todella kauppojen hyllyillä, kun uusia toimituksia kauppoihin ei ole tulossa.

 Ihmiset jonottivat jo viikonloppuna bensa-asemilla saadakseen tankin täyteen, jotta voivat mennä töihin ja kaupoissa oli ennätysvilkasta. Itse kävin tänään hakemassa lounastarpeet läheisestä supermarketista ja kun yleensä maanantaiaamut ovat rauhallisia, nyt oli koko kauppa täynnä.  Esimerkiksi normaalisti maanantaiaamuisin heillä on maksimissaan neljä kassaa auki, nyt heillä oli kaikki 15 auki ja kaikkiin kohtalaiset jonot. No itse asiassa kaksi jonoa, yhdessä ihmiset odottivat kassalle pääsyä ja toisessa odottivat että kassalla olija tyhjentää korin jotta pääsee ostoksille.

 Ensimmäisenä tulee loppumaan tuore kala, liha ja vihannekset, myös maitoa ja vettä ihmiset näyttivät hamstraavan. Täällä on vielä hyvin paljon erillisiä kala-, liha-, vihanneskauppoja, joten niiden omistajat joutuvat ensimmäisenä kärsimään tulojen menetyksistä. Kuitenkin täällä Baskimaassa on hyvin paljon vapaa-ajan kalastajia ja melkein joka suvulla on suvun maatila josta sitten löytyy vihanneksia ja lihaa, joten kunnon maalaisbaski ei varmaankaan joudu nälästä kärsimään.

Katsotaan miten äijien käy…

Edit: Juuri nyt uutisissa sanottiin ja näytettiin että Espanjan ja Ranskan rajalla (Irunissa) on pysäytetty rekkoja, joista osa ulkomaalaisia mm. suomalaisia. Kuvasta näkyi että siellä oli suomalainen Ibertrans Oy:n auto pysähdyksissä.

Edit2: Kävin juuri uudestaan kyseisessä supermarketissa, joka vastaa euromarkettia tai prismaa. Maidot, makaroonit, riisit ja linssit olivat loppu. Korppuleivän tyyliset leivät, tuoreet leivät, tomaattikastikkeet ja liha olivat vähissä.

Edit3: Lakko jatkuu. Joillain huoltiksilla  myydään ei oota ja taas osa saa lisää bensaa myytäväksi poliisisaattuein. Ranskan puolelle ei pääse välttämättä pakettiautollakaan, kun lakkovahdit tarkastavat tavaratilan ja jos kyydissä on myyntiin menevää tavaraa,  joutuu kuski jäämään odottelemaan rajan avausta tai tyhjentämään kuormansa.