Eilen, keskiviikkona, alkoivat selectividad kokeet eli paikalliset yo-kokeet. Jokainen provinssi saa itse päättää ajankohdan ja baskimaa oli ensimmäisenä vuorossa Espanjasta. Kokeet kestävät kolme päivää ja yhtenä päivänä on kaksi tai kolme koetta, joista jokainen kestää 1,5h. Täällä pakollisina kokeina on espanja, baski, englanti, matematiikka sekä historia ja riippuen onko oppilas valinnut linjakseen lukiossa tieteet vai reaaliaineet tulee lisäksi vielä valinnaiskokeet.

Kaikki uutiset tekivät juttua aiheesta ja varsinkin lunttauksesta (txuleta/chuleta), koska se on kohtalaisen yleistä täällä. Joissain uutisissa esiteltiin uusinta tekniikka ja keinoja tehdä se. TV:ssä haastateltiin myös poikaa, joka osallistui kokeisiin ja hän sanoi, ettei aio luntata ensimmäisenä päivänä kun on espanja ja historia kokeina, mutta toisena päivänä kyllä, kun kokeina on matematiikka ja fysiikka. Jos olisi minun aikanani jotain kuusiluodon lukion oppilaista haastateltu ja hän olisi saman sanonut, niin eiköhän olisi Kariniemen Hilkka tullut tarkastamaan kamat kokeen aikana. Yleisiä tapoja luntata on mm. kirjoittaa lunttilappu, kirjoittaa tekstiä kynään tai ihoon tai kuulokojeella kaveri kertomaan oikeat vastaukset korvaan.  Kun kerroin miten Suomessa menetellään yo-kokeissa, mm. kaavaston tarkastus ja pullot ilman tekstejä, oli Mikel sisaruksineen suut auki pari minuuttia, koska täällä ei tarkasteta mitään ja huijaus on erittäin helppoa.

Täällä lukio kestää kaksi vuotta ja julkiseen yliopistoon mentäessä saattaa vaikuttaa kokeiden tulokset. Keskiarvo lasketaan sekä selectividad kokeesta että päättötodistuksesta, joissa päättötodistuksen painoarvo on 60% ja yo-kokeen 40%. Kaikilla aloilla ei ole pääsyvaatimuksia, kuten psykologiaan ja oikikseen, mutta esimerkiksi lääkikseen ja arkkitehtuuriin sitä vaaditaan. Viimevuonna pääsyraja lääkikseen oli 8,03 (10stä) ja erillisiä pääsykokeita ei järjestetä. Yleensä yksityiset yliopistot päästävät sisään kenellä on vain varaa maksaa.