Pitkästä aikaa on taas aurinko esillä, eikä ees tarvi kantaa sateenvarjoa varanvuoksikaan mukana :)

Päivän uutiset on yllättäen ollut täynnä ETA:n lopettamasta tulitauosta ja arveluja lähipäivien tapahtumista. ETA kehotti kaikkia baskeja kapinoimaan ”väärää ja mätää demokratiaa” vastaan sekä ”ottamaan vahvasti osaa työhön vapaan valtion rakentamiseen, jonka nimi on Euskal Herria (Baskimaa). Joka ikisen ajatuksissaan ja mahdollisuuksiensa mukaan, urheasti ja rinta rinnan”.

Järjestö sanoi aktivoivansa ”kaikki rintamat” edellisyönä, joten nyt espanjan poliisi on valppaana mahdollisesti lähipäivinä tulevan iskun varalta. Viimeksi tulitauon loppuessa kului pari päivää ennen ensimmäiset iskua.  Toivon mukaan eivät iske omaan maahansa. Ennen iskua ETA normaalisti ilmoittaa DYA:lle (”detente y ayuda” / pysähdy ja auta – järjestöllä mm ambulansseja ja lääkärihenkilökuntaa) tulevasta, jotta siellä tiedetään varautua.

Eräs vangittu etarra, Iñaki de Juana Chaos, oli talvella nälkälakossa 105 päivää ja hänen jouduttuaan hengenvaaralliseen kuntoon, hänet toimitettiin San Sebastianin sairaalaan. De Juana on ollut nyt siellä n kolme kuukautta ja viime viikolla hänen kuntonsa todettiin olevan tarpeeksi hyvä, jotta hänet voidaan siirtää lähiaikoina pois sairaalasta. Aluksi hänelle oli alustavasti luvattu että hän voi kärsiä loppurangaistuksensa kotonaan, jossa häntä vahdittaisiin elektronisen rannekkeen avulla, koska vankiloiden valmiudet vaikeissa sairaustapauksissa eivät ole kovin hyvät. Nyt, ETA:n ilmoituksen jälkeen, sisäministeri sanoi että missään tapauksessa hän ei pääse kotiinsa ja toisaalta myös De Juana oli kieltäytynyt elektronisesta rannekkeesta.